SHOWDOWN SLOVENIJA

OPREMA

 


Oprema je opredeljena in predpisana s pravilnikom IBSA. 

 

OBVEZNA OPREMA ZA SHOWODWN:

SHOWDOWN MIZA;   tloris,  naris,  stranski ris,  3d pogled  

V svetu poznamo več vrst miz, ki se v glavnem ločijo glede na material. V zadnjem času so popularne mize izdelane iz laminata na aluminijastem podnožju. Izdelujejo jih na češkem in stane približno 2500 eurov. Pri nas v Sloveniji imamo mize še iz iverala in mediapana, na lesenem podnožju, kar tudi ni slabo in sama izdelava je precej cenejša in enostavnejša.

 

ŽOGICA; majhna plastičn, šumeča

Žogica je plastična, rumene barve, znortraj nje so jeklene šibre, ki ob kotaljenju povzročajo šumenje se pravi hrup preko katerega se igralec orientira. Žogica je premera 6 cm in jih izdelujejo v Canadi, na švedskem in na nizozemskem. Nizozemska žogica je malenkost drugačna, kajti znotraj nima jeklenih šiber ampak le eno kroglico, ki se vedno vrti v obratni smerikotaljenja žogice in povzorča hrup. Trenutno se igrajo vsa tekmovanj z švedskimi žogicami.

 

IGRALEC; lopar, rokavica, očala, zapestni ščitnik

Loparjev je več vrst, pri nas igralci večinoma uporabljajo loparje iz trde vezane plastike z lesenim ročem. V tujini nekoliko več uporabljajo v celoti lesene loparje, ki pa se precej prej uničijo. Rokavice zo nujno potrebne za zaščito pred močnimi udarci in trdo žogico. Vsak igralec si lahko izbere rokavico po svoji želji; le ta pa mora ustrezati določenim meram preko pravilnika. Tudi očala si športnik izbere sam in jih priredi tako da ne omogočajo gledanje oz da ne prepuščajo svetlobe. Najboljša so smučarska očala, ki jim prelepimo steklo. Tudi zapestnik ni obvezen je pa priporočljivo, da ga igralec ima na igralni roki in si s tem oblaži roko pred udarci v zgornjo ploskev nad golom. Ti zapestni ščiti so lahko navadni trakovi za brisanje potu, še bolje pa je če so to nekoliko debelejše, mogoče polnjene z gelom ali peno, kar igralcu omogoča posredno tudi boljše počutje za mizo. 

Igralec naj bo oblečen v kratko bolj kot ne oprijeto športno majico s kratkimi rokavi, v kratke hlače in v superge z dobrim oprijemom. Igralec naj ima poleg v manjši športni torbi še brisačko za brisanje potu, rezervni lopar ali dva, rezervno rokavico, rezervni dres. Igralcu v torbi ne sme manjkati pijača in kakšna okrepčilna ploščica. 

 

 Galerija opreme in različnosti miz

 

Češka showdown miza